Kyselina stearová – stearic acid

 

 Premýšľali ste niekedy nad tým ako vaše obľúbené mydielko získalo svoj tvar a ako je možné, že sa nerozpustí po prvom použití? Každý výrobca kozmetiky má svoje tajomstvá. Tým našim sú pomocníci pochádzajúci z prírody. Jedným z nich je kyselina stearová.

Ide o látku, ktorá je prirodzenou súčasťou rastlinných i živočíšnych tukov. Najväčšie zastúpenie má pravdepodobne v tuku bravčovom. My sme však viac fanúšikmi rastlinných zložiek, preto má naša kyselina stearová pôvod v kakaovom a bambuckom masle. Tieto dve fantastické suroviny obsahujú neporovnateľne viac kyseliny stearovej ako iné rastliny (až 28 – 45%). V rastlinných tukoch sa inak bežne vyskytuje v množstve menšom ako 5%.

 Z chemického hľadiska je reč o nasýtenej mastnej kyseline s dlhým 18-uhlíkovým základným reťazcom. V mydlách, krémoch a inej kozmetike má úlohu emulgátora – zložky, ktorá spája vodu a olej. Napomáha tak prepojeniu jednotlivých ingrediencií a výslednému výrobku dodáva dokonalú textúru. Dokáže toho však oveľa viac. Medzi jej mnohé benefity patrí aj schopnosť predĺžiť trvanlivosť kozmetiky, zabrániť jej oxidácii a produktom dodáva vláčnosť (ktorú potom prenesú aj na vašu pokožku).

 My v Mydielkarni sme si zamilovali jej čistiace a zjemňujúce účinky. Vám zase poslúži tým, že pokožke dodá spoľahlivú ochranu pred voľnými radikálmi i výkyvmi počasia (vietor, mráz, slnko). Mydlá s kyselinou stearovou sa nám o pleť starajú šetrne a sú vhodné aj pre citlivú pokožku.

Skvelú službu urobia najmä suchej a namáhanej.

Zaujímavosť: Kyselina stearová sa používa aj pri výrobe sviečok. Tak ako pri mydlách, aj tu pomáha výrobkom udržať si svoj tvar a stálosť.

domovingrediencie | mydielka