Slnečnicový olej – (helianthus annuus semen oleum)

Naše končiny poznajú tento zlatistý dar slnka už niekoľko storočí. Do Európy boli slnečnice privezené z Ameriky počas objavných plavieb, no ich široké využitie v potravinárstve a rôznych druhoch priemyslu naštartovala až technologizácia procesu výroby slnečnicového oleja, ktorá bola patentovaná v prvej polovici 18. storočia. Slnečnicový olej sa odvtedy najmä v strednej a severnej Európe teší svojmu dominantnému postaveniu výživného a cenovo dostupného pomocníka pri varení, pečení a vyprážaní.

Jeho neutrálna chuť a vôňa či bohatý obsah kyseliny linolovej, ktorá patrí medzi polynenasýtené mastné kyseliny, sú ďalšími dôvodmi, prečo sa v súčasnosti slnečnicový olej tak hojne využíva aj v kozmetike. Kyselina linolová je totiž významný stavebný element pri tvorbe kožných buniek s názvom ceramidy, bez ktorých by pokožka nebola schopná hydratácie a ostávala by suchá a zasvrbená.

Kozmetický priemysel oceňuje okrem nenasýtených tukov aj vysoký obsah vitamínov E a K, ktoré posilňujú obranyschopnosť kože, ako účinné antioxidanty zbavujú telo voľných radikálov a vitamín E navyše posilňuje hydratáciu pokožky.

domovingrediencie | mydielka
Item added to cart.
0 items - 0,00 

Používaním stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. Viac informácií

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť