Ricínový olej (ricinus communis semen oleum)

Vie vôbec niekto, z čoho sa vyrába ricínový olej? Je to bylina, ker alebo trváci strom? Ricinus communis, po našom ricín obyčajný, má naozaj mnoho podôb v závislosti od toho, v akej geografickej šírke rastie. Hoci v miernom a chladnejšom podnebí ide o jednoročnú bylinu, ktorá dorastie do výšky maximálne dva metre, je to predsa len tropická rastlina pôvodom z Afriky, a najviac sa jej darí na slnkom zaliatych poliach. “Kristova palma”, ako býva bežne ľudovo nazývaná rastlina ricínu obyčajného, je vo svete prírodnej kozmetiky, v priemysle a v medicíne čoraz populárnejšia, o čom svedčí aj rýchlo rastúci globálny trh, na čele ktorého stojí India s takmer 90-percentným podielom na jeho svetovej produkcii.

Čo pomohlo tejto na slnko náročnej rastline k takej popularite? Nuž, ricín sa pestuje pre jeho olejnaté nejedlé semienka. Hoci ide o trvalú rastlinu, z ekonomických dôvodov sa pestuje ako jednoročná rastlina, ktorá sa najmä v Indii vysádza v júli a jej žatva prebieha na prelome decembra a januára. Predmetom pestovania sú jedovaté ricínové semienka, z ktorých sa lisuje a ďalej spracováva ricínový olej. Ich najvýznamnejšou zložkou je kyselina ricinolejová, nenasýtená omega-9 mastná kyselina, ktorá pri použití v kozmetike a v medicíne preukazuje analgetické a protizápalové účinky.

Nebudeme preháňať keď povieme, že ricínový olej je veľmi silné preháňadlo. Postačí jediná kávová lyžička tohto lieku, aby sa naštartovalo či zvýšilo vylučovanie vody do čreva a zrýchlila sa črevná peristaltika. Avšak oproti tomu už desať prehryzených a prehltnutých semienok ricínu postačí ako smrteľná dávka. Takéto množstvo na bunkovej úrovni zabraňuje syntéze bielkovín a vyvoláva s veľkým, až 24-hodinovým oneskorením popáleniny sliznice či poškodenie pečene.

Nám ide predovšetkým o mydlo a ricínový olej v mydielkach má tie najlepšie vlastnosti. Udržiava stabilnú, jemnú a navyše krásnu krémovú penu. Napriek použitiu v množstve max. do 10% z celkového objemu olejových prísad vykazuje skvelé hydratačné vlastnosti. Veď vyskúšajte sami!

 

domovingrediencie | mydielka