Oxid zinočnatý (ZNO)

Oxid zinočnatý sa v prírode voľne nachádza v minerále zvanom zinkit. Zinkit je žltooranžovej farby, zriedkavo tiež obsahuje odtiene zelenej. Môže byť vulkanického pôvodu, vzniká tiež oxidáciou iných minerálov v ložiskách zinkových rúd, alebo sa vyskytuje ako primárny minerál v metamorfovanom ložisku zinku. U nás na Slovensku sú náleziská tohto kryštalického minerálu na východe v okolí Smolníka, avšak dnes, takisto ako vo väčšine prípadov vo svete, sa už pre priemyselné účely neťaží. Oxid zinočnatý je možné jednoducho získavať tepelným rozkladom hydroxidu zinočnatého, uhličitanu zinočnatého alebo dusičnanu zinočnatého a vyhnúť sa tak náročnejšej ťažbe zinkitu, ktorý bol napríklad v doteraz najväčšom nálezisku na svete, vo Frankline, New Yersey, už kompletne vyťažený.

Oxid zinočnatý v kozmetike sa používa ako jemný biely prášok, ktorý má všestranné využitie. Je to prirodzená a zároveň najúčinnejšia UV blokáda spomedzi minerálnych UV filtrov. Je schopný účinne odrážať UVA (320–400 nm) a UVB (280–320 nm) žiarenie zo slnka, a tak ho môžeme nájsť v množstve komerčných, ale predovšetkým aj v prírodných opaľovacích krémoch. Okrem toho sú známe aj jeho výrazné antibakteriálne a antiseptické účinky, vďaka čomu sa hojne používa v širokom spektre liečív.

Nám ide predovšetkým o mydlo a nakoľko sú nám všetky tieto zdravotné benefity oxidu zinočnatého známe, nájdete ho aj v niektorých z našich mydielok. Tieto mydielka sa vyznačujú tým, že majú vďaka nemu príjemnú krémovú až bielu farbu.

domovingrediencie | mydielka

Používaním stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. Viac informácií

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť