Olivový olej

Existuje množstvo dôvodov, prečo sa olivový olej tak často nazýva “tekuté” či “zelené zlato”. Jeho nápadne charakteristická farba dominuje medzi ostatnými olejmi svojou výraznosťou a vždyzeleným nádychom, ktorý symbolizuje slnkom presvetlenú prírodu.

Hoci v Európe, najmä západnej a južnej, je jeho používanie bežné už niekoľko tisíc rokov, do našich slovenských kuchýň sa dostal pomerne oneskorene. Dnes si však už panenský či extra panenský olivový olej na našich kuchynských linkách a jedálenských stoloch stabilne drží poprednú pozíciu, nakoľko sú nám známe aj jeho zdravotné benefity pre naše telo.

Kým u nás celé stáročia pri výrobe mydla prevládali spomedzi tukov najmä tie živočíšne, vo Francúzsku či v Grécku je použitie olivového oleja pri výrobe mydla zaužívané stovky rokov. K výslednej kvalite a účinkom mydla pridáva množstvo úžasných benefitov, ktoré v dnešnej dobe čoraz častejšie vyhľadávame práve v kozmetike.

Dôvod, prečo je olivový olej tak zdravou surovinou, je vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín. Dominujúcou zložkou je kyselina olejová, ktorej zastúpenie predstavuje viac ako 80%. Klasifikuje sa ako mononenasýtená omega-9 mastná kyselina, ktorá patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce mastné kyseliny v prírode. To všetko sú zároveň dôvody, pre ktoré olivový olej patrí medzi dlhodobo najobľúbenejšie prísady do mydiel.

domovingrediencie | mydielka

Používaním stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. Viac informácií

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť