Mangové maslo (mangifera indica semen butyrum)

Kto raz podľahol chuti manga, kuž sa toho z toho asi nikdy nedostane. Je to jeden z najchutnejších a celosvetovo najobľúbenejších druhov tropického ovocia a niet divu, že sa teší tak veľkej obľube. Plnosť jeho chuti sprevádzajú sladké, kyslé a tiež korenisté tóny, ktoré mu dodávajú nezameniteľnú chuť. Mango, z ktorého sa vďaka jeho jadru vyrába nami využívané mangové maslo, je plod dlhovekého vždyzeleného stromu s názvom mangovník indický (mangifera indica) a v niektorých ázijských krajinách patrí medzi symboly lásky, priateľstva či plodnosti, a hovorí sa, že pod mangovníkom sedával a meditoval i samotný Buddha.

Ak sa chcete nabiť energiou na celý deň, posilniť imunitu a ochrániť si telo pred voľnými radikálmi či zápalovými ochoreniami, konzumácia manga je výborný spôsob ako to dosiahnuť. Okrem celej škály vitamínov mango obsahuje draslík,  riboflavín, meď a bohatstvo polyfenolov, ktoré majú práve antioxidačné účinky. Spomedzi nich je obzvlášť účinný a vyhľadávaný mangiferín, ktorý podľa niekoľkých štúdií veľmi účinne bojuje so srdcovými a inými degeneratívnymi ochoreniami, a funguje tiež ako prevencia proti rakovine.

Výhodou manga je, že všetko nutričné bohatstvo sa nachádza okrem dužiny plodu aj v ostatných častiach rastliny. Práve zo semena ukrývajúceho sa vnútri manga sa vyrába mangové maslo. Toto vynikajúce maslo má naozaj čo ponúknuť, pokiaľ ide o starostlivosť o pokožku. Teší sa čoraz väčšej obľube ako prísada do hydratačných krémov, šampónov, ale takisto aj mydiel.

Nie náhodou sa maslo z mangových jadier dostalo do našich receptúr. Vďaka vysokému obsahu kyseliny olejovej a kyseliny stearovej je tak textúra našich mydiel veľmi jemná a krémová. Tieto esenciálne kyseliny pokožke zabezpečujú pocit ľahkosti a krásny lesk, kým ďalšie nezmydliteľné zložky ju spevňujú (vitamín C), hydratujú (vitamín E) a poradia si dokonca aj s drobnými poraneniami a urýchľujú ich hojenie (vitamín D).

domovingrediencie | mydielka