Mandľový olej (prunus dulcius nucis oleum)

 

Mandľa, ovocné jadro nesprávne klasifikované ako orech, má svoj pravý domov v Iráne a okolitých krajinách strednej Ázie. Mandle patrili medzi jedny z prvých domestifikovaných ovocných stromov na svete, čomu nasvedčujú archeologické nálezy v Jordánsku, siahajúce až do doby bronzovej. V Egypte o ich vzácnosti takisto vedeli svoje a známy faraón Tutanchámon si dokonca mandle nechal pridať do svojej hrobky, aby mu dodali energiu na ceste podsvetím. Okrem nespočetného množstva sladkých pochúťok, marcipánu či sladených rastlinných nápojov sa z mandlí vyrába aj mandľový olej.

Môže byť výborným doplnkom v nutrične vyváženom jedálničku, ale aj skvelým masážnym olejom či kozmetickou prísadou. Na pokožke vyvoláva pocit ľahkosti a má vynikajúce absorpčné vlastnosti. Obsahuje značné množstvo vitamínu A, ktorý má antibakteriálne účinky, a preto sa mandľový olej osvedčil napríkad aj pri liečbe akné.

V našich mydielkach mandľový olej vytvára veľmi jemnú, stabilnú penu. Saponifikácia z neho nerobí tak tvrdú mydlovú hmotu ako napríklad pri olivovom či kokosovom oleji, a preto do mydlových receptúr pridávame max. 10 % mandľového oleja. Napriek mäkkej charakteristike mandľový olej mydlu dodáva zvláčňujúce vlastnosti a krémovú textúru, ktorá sa dá porovnať s textúrou hodvábneho mydla.

domovingrediencie | mydielka

 

Položka pridaná do košika.
0 položiek - 0,00 

Používaním stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. Viac informácií

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť