Kyselina mliečna

Kyselina mliečna patrí medzi alfa hydroxy kyseliny, známe pod skratkou AHA (Alpha Hydroxy Acids). AHA je súhrnný názov pre skupinu karboxylových kyselín prirodzene sa vyskytujúcich v rastlinách a živočíšnom mlieku.

Pre využitie v kozmetike sa kyselina mliečna získava z rastlinných zdrojov a nie z mlieka, ako by sa mohlo podľa jej názvu zdať. Ide o proces fermentácie melasy, resp. cukrového výluhu cukrovej trstiny alebo tiež repnej melasy, ktoré patria medzi vedľajšie produkty pri spracovaní cukru. V tejto fermentácii sa činia rôzne druhy laktobacilov, najčastejšie Lactobacillus delbrückii, ktorý pri vhodných podmienkach za 5 až 8 dní sfermentuje záparu melasy. Z tej sa následne izoluje mliečnan vápenatý, ktorý je pomocou kyseliny sírovej rozložený a vzniká roztok kyseliny mliečnej.

V potravinách je jej využitie značné najmä pri výrobe mliečnych výrobkov ako sú kefíry, jogurty a syry. Naše mydielka si síce nedáte na raňajky alebo k vínu, ale každopádne niektoré kyselinu mliečnu obsahujú. Je tomu tak preto, lebo v zmydelnenej forme, ako soľ kyseliny mliečnej (sodium lactate), pôsobí táto látka zvlhčujúco a upravuje tiež pH mydla. Výrazné sú tiež jej exfoliačné účinky na pokožku, vďaka čomu vám naše mydielka pomôžu odstrániť prebytočné mazy a odumreté bunky spod kože. Kyselina mliečna zlepšuje tiež tvrdosť mydla a predlžuje ich životnosť.

domovingrediencie | mydielka

Používaním stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. Viac informácií

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť