Kyselina citrónová

Asi neexistuje človek na tejto planéte, ktorému by sa počas napĺňania biologických potrieb neocitla na jazyku kyselina citrónová či už z prirodzených zdrojov (jej najväčšie prirodzené zastúpenie nájdeme v citrusoch ako citróny, pomaranče či limetky), alebo v jej syntetizovanej podobe.

V roku 1890 sa podarilo prvýkrát odizolovať kyselinu citrónovú z citrónov v talianskej fabrike Fabbrica Chimica Italiana Goldenberg v sicílskom mestečku Palermo. O tri roky neskôr nemecký chemik Carl Fridrich Wehmer vo svojom veľkom objave zistil, že penicilínové plesne dokážu vyrobiť kyselinu citrónovú z cukru.  Až do prvej svetovej vojny si fabrika držala svetové prvenstvo a zásobovala celý svet takmer 25 tisíc tonami kyseliny ročne. Počas prvej svetovej vojny bol nadobro prerušený jej vývoz.

V roku 1917 americký chemik James Currie zistil, že veľmi efektívny spôsob výroby kyseliny citrónovej poskytuje pleseň Aspergillus niger pri fermentácii kukuričného výluhu a jej melasy, čo o dva roky neskôr uviedla americká spoločnosť Pfizer do priemyselnej výroby. Až dodnes táto metóda patrí medzi najvýznamnejšie, no svetové prvenstvo v posledných rokoch prebrala Čína s produkciou vyše 800 tisíc ton kyseliny citrónovej.

V potravinárstve sa používa kyselina citrónová ako regulátor kyslosti, zvýrazňovač chuti a konzervačná látka. Naše mydielka, ako ani iné kozmetické prípravky, nepotrebujeme regulovať ani dochucovať, no aj v nich sa nachádza kyselina citrónová. Tu totiž pôsobí ako tzv. chelačná látka, ktorá má schopnosť naviazať na seba atómy kovu a funguje preto ako významný zmäkčovač vody. Vďaka tomu naše mydielka výborne penia a pôsobia na pokožku aj v oblastiach s tvrdou vodou. Okrem toho upravuje pH mydla a dokáže zjemniť výslednú arómu pri použití väčšieho množstva surovín. Je to bezpečná a nedráždivá látka vhodná ako prísada do mydiel, takže mydlá s jej obsahom sú vhodné na použitie aj pre tých najmenších.

domovingrediencie | mydielka

Používaním stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. Viac informácií

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť