Avokádový olej (persea americana semen oleum)

 

Zeleninové maslo, alebo maslová hruška, ako sa niekedy zvykne nazývať toto juhoamerické vitamínové bohatstvo tvoriace základ pre avokádový olej, je ovocie, ktorého blahodárne účinky a nezameniteľnú chuť oslavovali už Aztékovia. Vo voľnej prírode dorastá do výšky okolo 15 metrov a jeden strom hruškovca amerického, čiže avokádovníka, urodí okolo 120 plodov. Samotné ovocie je každodennou súčasťou zdravej kuchyne, nakoľko obsahuje množstvo vitamínov B3, B5, C, D, E,  H a K. Využiteľné však nie je iba ovocie, z mohutných jadier sa za studena lisuje nesmierne zdravý olej.

Avokádový olej je veľmi hutný, bohatý a zvláčňujúci olej výrazne zelenej farby. Zložením sa podobá olivovému oleju, takže o jeho zdravotných benefitoch niet pochýb. Pri saponifikácii je jeho veľkou výhodou vysoký obsah nezmydliteľných častíc, akými sú napríklad vitamíny A, D a E s antioxidačnými a protizápalových účinkami, zabezpečujúce telu aj správnu hydratáciu. V Mydielkárni ho milujeme preto, lebo blahodárne pôsobí na veľmi citlivú pokožku a je maximálne vhodný aj pre deti. Avokádový olej tiež výrazne ovplyvňuje pevnosť a tvrdosť našich mydielok. Patrí teda medzi naše popredné prísady do mydiel a s veľkou obľubou ho budeme používať čo najčastejšie.

Takmer 70% zloženia avokádového oleja tvorí kyselina olejová, ktorá patrí medzi mononenasýtené omega-9 mastné kyseliny. Naše telo si ju nevie vyprodukovať a dostaneme ju doň iba prostredníctvom jedla alebo kozmetických prípravkov. Jeho ďalšou výhodou je výrazné protizápalové pôsobenie a dokáže tiež urýchliť hojenie rán.

domovingrediencie | mydielka