AJ MYDLO MUSÍ VYRÁSŤ

alebo

PREČO JE ZRELÉ MYDLO LEPŠIE AKO „RÝCHLOKVAS“

Dobré veci chcú svoj čas. My mydielkari to vieme veľmi dobre. Proces tvorby handmade mydla je síce veľmi tvorivý, no zároveň má svoje overené pravidlá. Jedným z nich je povinný odpočinok mydielok pred tým ako sa začnú používať. Prečo je to tak a ako sa v priebehu zrenia mydlo mení?

 VÝROBA DOMÁCEHO MYDLA METÓDOU ZA STUDENA

 Poznáme niekoľko tradičných spôsobov ako si vyrobiť kvalitné mydlo zachovávajúce fantastické účinky všetkých použitých zložiek. Jednou z nich je tzv. metóda za studena. Ide o postup, kedy bez potreby zahrievania zmiešame rozpustené oleje a maslá s roztokom hydroxidu sodného. Ich spojením vznikne chemická reakcia – zmydelnenie, ktorej výsledkom je mydlo a glycerín. Proces zmydelnenia trvá približne 24 hodín. Po tom, ako si mydlo takto „odpočinie“ je väčšinou pripravené na krájanie.

Potom však na neho čaká ešte dlhší šlofíček. V momente, ako sa vyklopí z formičky a nakrája, totiž ešte nie je dokonalé a vhodné na použitie. Čo mu chýba? Tá správna tvrdosť a pH vhodné pre ľudskú pokožku. Roztok hydroxidu musí byť dostatočne zneutralizovaný a mydlo musí získať pevnosť, vďaka ktorej prestane nasávať vlhkosť zo vzduchu. Po odparení prebytočnej vody sa navyše zvýrazňujú jeho čistiace vlastnosti a schopnosť krásne peniť. Platí, že čím pevnejšiu podobu mydlo má, tým dlhšie vám v kúpeľni vydrží.

 REKORDÉRI V ZRENÍ

 Ako bežná dĺžka zrenia mydla sa najčastejšie uvádzajú 2 – 4 týždne. Po tomto čase jeho pH klesne na hodnotu 7 – 9, čo je pre potreby ľudskej pokožky ideálny rozptyl. Nie je to však jediný ukazovateľ kvality mydla. Dôležitá je aj spomínaná tuhosť. Tvrdé mydlo je jednoducho vhodnejšie na krájanie. Z tohto dôvodu musia niektoré typy mydiel zrieť dlhšie. Niektorým stačia dva mesiace „spánku“, iné si dávajú načas a sušia sa aj celý rok. Medzi takýchto spáčov patrí aj 100% olivové mydlo, známe aj pod názvom kastílske, ktoré nájdete aj u nás.

 Olivy sa v kozmetike používajú odnepamäti a samotné kastílske mydlo zohralo veľkú úlohu v histórii tohto voňavého priemyslu. Čakanie na to vaše mydlo vám môže spríjemniť nejedno zaujímavé rozprávanie jeho príbehov. O tom, ako sa mydlo z francúzskeho Marseille dostalo do Grécka a odtiaľ do celého sveta si však povieme až nabudúce. 😊

 

#mydielkaren #mydlo #mydielka #tvrdemydlo #prirodnémydlo #ručnerobené #handmademydlá #zreniemydla #olivovémydlo #kastílskemydlo #výrobadomácehomydla #kozmetika #prírodnákozmetika

 

Zdroje:

http://moderna.alchymistka.eu/2013/04/100-olivove-mydlo-preco-nie-je-vhodne.html   https://www.mydielkaren.sk/produkt/stopercentne-olivove-mydlo-110-g/    https://www.valachshop.sk/blog/domace-harmancekove-mydlo-postup-pripravy/                   https://vonai.sk/o-nas/

Pridať komentár

Váš e-mail nebude uverejnený. Povinné polia sú označené *

Používaním stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookies. Viac informácií

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť